Bad relationship with a couple or marriage angry and sad after argument sitting on a couch at home

9 september “Dag van de scheiding”

Dag van de scheiding, met aandacht voor juiste én goede begeleiding

Het is een heerlijke zomer tot nu toe en de deur van kantoor staat letterlijk al weken lekker open. Zo ook in ieder geval op vrijdag, 9 september 2022, de jaarlijkse landelijke “Dag van de Scheiding”. Een dag per jaar op de tweede vrijdag in september is er extra aandacht voor deskundige begeleiding bij scheidingen. Op 15 september 1796 is in Nederland de eerste echtscheiding uitgesproken. De Vereniging voor Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) heeft deze dag in het leven geroepen.

Scheidingsspecialisten stellen die dag hun kantoor open om vragen te beantwoorden over echtscheiding en alle andere vragen. De juiste inzet, begeleiding, kennis en ondersteuning kan bijdragen aan het sneller en beter doorlopen van het proces van scheiding. Hierdoor kan veel leed voorkomen worden. Levens van mensen staan vaak op hun kop, overleg is niet meer mogelijk en er moet veel gebeuren. De posities van de partners zijn zelden gelijkwaardig. Kinderen dienen centraal te staan zodat zij zo min mogelijk schade ondervinden van de relatie beëindiging. Er zijn talloze interventies ter voorkoming van (verdere) escalatie. De juiste weg hierin vinden is nog wel eens lastig.

Samengesteld gezin Dit jaar is er op de Dag van de Scheiding meer aandacht voor het samengestelde gezin. Ongeveer 1 op de 4 mensen in Nederland maakt deel uit van een samengesteld gezin. Er zijn nieuwe partners en kinderen krijgen naast de eigen ouders ook stiefvaders en stiefmoeders, of positiever gezegd ‘bonusvaders en bonusmoeders’. Wie mag er dan meebeslissen over belangrijke zaken als schoolkeuze of medische zaken? Wie moet een bijdrage betalen voor het (stief)kind? Als je ex-partner een nieuwe relatie heeft of je hebt een nieuwe relatie, is dat van invloed op de alimentatie voor de kinderen of de partneralimentatie die je betaalt of ontvangt? Deze vragen en andere vragen over (juridische) zaken rondom samengestelde gezinnen kunnen aan de orde worden gesteld.

Er is een landelijke campagne die u in de gaten kunt houden en tot slot een boekentip voor wie zich verder wil verdiepen in emoties en dilemma’s bij nieuwe partners en het samengestelde gezin: Van woede naar redelijkheid van C. Haverkort, ISBN 9789088508615, uitgeverij SWP.