Een ex die inlogt met uw DigiD, uw emails leest, via uw mobiel trackt waar u bent: het zijn enkele voorbeelden van digitale stalking oftewel digitaal huiselijk geweld.
Wat is digitaal huiselijk geweld precies?
‘Digitaal huiselijk geweld is het misbruiken van alle online mogelijkheden en apparaten om een (ex-)partner te bedreigen, dwars te zitten en te controleren. Het is een relatief nieuw fenomeen, waar nog weinig kennis over is, ook bij de politie. Maar dat, als het u overkomt, een gigantische inbreuk is op uw privacy.’
Wat zijn voorbeelden van digitaal huiselijk geweld?
Bijvoorbeeld een ex die met uw DigiD inlogt en het gezamenlijk gezag aanvraagt, soms al vóórdat de scheiding is uitgesproken. Of die uw wachtwoorden kent en stiekem alle e-mails meeleest. Wat ook gebeurt: een (ex-)partner die via de GPS-track op uw mobieltje exact weet waar u zich bevindt. Of die de camera’s in uw huis hackt.
Wat doet digitaal huiselijk geweld met slachtoffers?
‘Het hakt er enorm in. Het zorgt voor een heel groot gevoel van emotionele onveiligheid. Slachtoffers voelen zich bespied, worden achterdochtig. Ze voelen zich daarin helaas vaak niet serieus genomen. Zelfs niet door de politie, waar vaak te weinig kennis over digitaal huiselijk geweld is voor een goede aangifte. Verder zijn slachtoffers naast angstig, meestal heel boos op hun (ex-)partner. Het vertrouwen is compleet weg, wat een scheiding via mediation moeilijk maakt. Ook op de kinderen heeft dit grote invloed.’
Wat kun je doen om digitaal huiselijk geweld te voorkomen?
‘Verander al uw wachtwoorden, voor email, Facebook en DigiD. Ga de track-instellingen op uw telefoon na, om te checken of iemand u kan volgen. Check welke apparaten thuis via wifi werken en verander de instellingen, of schakel hiervoor een deskundige in. Deze kan ook uw computer onderzoeken, bijvoorbeeld welk IP-adres uw computer heeft gehackt. Hij/zij stelt een rapport op, wat bij een aangifte als duidelijk bewijs geldt. Heeft u geen geld voor een specialist en verloopt de aangifte moeizaam, dien hierover dan een klacht in via een advocaat. Maar doe áltijd aangifte! Hoe meer aandacht digitaal huiselijk geweld krijgt, hoe meer maatschappelijke beweging er komt. Wat hopelijk weer leidt tot duidelijker wetgeving.
Tegen sommige dingen kúnt u zich helaas niet wapenen. Die verzin je niet. Zoals een ex die een GPS-tracker onder een auto plaatst, of een cameraatje in het speelgoed van de kinderen. Het kan slachtoffers helpen om te praten met een psycholoog, gespecialiseerd in huiselijk geweld.