bigstock-Web-339275896

OUD EN NIEUW

De drukke decembermaand is aangebroken. De kerstboom wordt in huis gehaald. Het einde van een roerig jaar komt in zicht.

Oud

Het afgelopen jaar waren er veel hot topics in het familierecht. Steeds vaker is sprake van misbruik van digitale mogelijkheden. Het kan zomaar gebeuren dat ex partners elkaars wachtwoorden kennen en meekijken in de email. Of zonder toestemming via DiGiD het gezamenlijk gezag regelen. Verhitte berichten via Whatsapp worden ingezet in procedures. Facebookberichten tonen aan dat de ex wel degelijk inkomen heeft en alimentatie kan betalen. Ook het posten van foto’s van kinderen op social media geeft conflicten tussen gescheiden ouders. Ouders maken steeds vaker afspraken over gebruik van social media in het ouderschapsplan.

Het wel of niet vaccineren van kinderen was na besmetting van meerdere kinderen op een Haagse crèche ook een issue. Zo ook tussen twee gescheiden ouders waarvan vader wel en moeder niet de inenting wenste tegen mazzelen bof rode hond en meningokokken. De kwestie kwam aan de orde bij het Hof Den Haag. Het Hof bepaalde dat het Rijksvaccinatieprogramma – dat medisch breed wordt gedragen- is vastgesteld ter bescherming van kinderen. Vader kreeg gelijk. Als ouders het niet eens worden over dergelijke belangrijke zaken bestaat dus de mogelijkheid vervangende toestemming te vragen aan de rechter.

Nieuw

Per 1 januari 2020 gaat de partneralimentatie van maximaal 12 jaar naar maximaal 5 jaar (tenzij ….). Als het echtscheidingsverzoek mét het alimentatieverzoek voor het eind van dit jaar wordt ingediend, geldt nog het regime van maximaal 12 jaar.

Betaalt of ontvangt u al partner- of kinderalimentatie? Dan moet u in het nieuwe jaar goed opletten.  Per 1 januari 2020 wordt de alimentatie verhoogd met 2,5%. Dat is een jaarlijkse wettelijke verplichting. De nieuwe alimentatie na indexering kan worden berekend via www.lbio.nl.

Ik wens u met recht alvast een mooi Oud en Nieuw!