Kerstmis

Tips voor de feestdagen na een scheiding

Little Amal trok veel aandacht deze maand november in de Weimarstraat maar ook de Sinterklaasintocht liet blije gezichten zien.

De feestdagen, Sinterklaas, Kerstmis en oud en nieuw komen eraan.
In mijn familierechtpraktijk zie ik dat de feestdagen voor veel gescheiden ouders helemaal niet zo gezellig zijn. Corona zorgt ook dit jaar weer voor extra discussies helaas.

Daarom wat extra tips voor ouders die ook na een scheiding de feestdagen goed willen doorkomen.

Hou het rustig

Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk dat er niet te veel overdrachten zijn. Dat zijn vaak de  moeilijkere momenten voor kinderen. De Kerstdagen bij de een en Oud en Nieuw bij de ander is zo gek nog niet. Bekijk de regeling vanuit het kind ook al betekent dat misschien dat ze dit jaar niet bij jou zijn met Sinterklaas, Kerst of met Oud en Nieuw. Dat is vervelend, maar een gevolg van het feit dat jullie relatie als partners niet heeft gewerkt. In het jaar daarop kan dat weer anders zijn als je het omdraait.

Hou het simpel

Twee keer Sinterklaas, twee keer verjaardag, misschien twee keer op vakantie. Kinderen doen vaak alles dubbel na een scheiding. Vanuit de kinderoptiek soms een voordeel maar het zorgt ook voor onrust, zeker in de drukke Decembermaand.
Praat hierover en probeer een verdeling te maken die leidt tot minder drukte bij de kinderen. Dat betekent misschien dat je niet ieder jaar Sinterklaas viert, maar om het jaar. Laat het belang van je kind voorgaan.

Leg afspraken duidelijk vast

Zorg dat de afspraken rond de feestdagen en vakanties schriftelijk vast liggen, via een email of whatsapp, zodat er geen misverstanden mogelijk zijn. Zo weet iedereen waar ie aan toe is en zeker ook de kinderen.

Hou conflicten altijd buiten de kinderen

Niet de echtscheiding maar de conflicten kunnen schade toebrengen aan kinderen.
Belast de kinderen hier niet mee. Heb verder oog voor de loyaliteit van de kinderen naar de andere ouder, maar ook naar jou toe. Kinderen werken best hard om iedereen tevreden te houden.

Ik hoop dat je als gescheiden ouder wat aan mijn tips hebt om met elkaar op een prettige manier de feestdagen door te komen. Als je vragen hebt, kun je uiteraard contact met ons opnemen.