Voornaamswijziging

Wilt u uw voornaam wijzigen of die van uw kind? Dat kan als u hiervoor een belangrijke reden heeft. Een advocaat dient namens u een verzoek tot voornaamswijziging in.

Verzoek tot voornaamswijziging

Bij een voornaamswijziging kan het gaan om het verkrijgen van een nieuwe voornaam, maar ook om het toevoegen of schrappen van een of meerdere voornamen.

In principe kan elke voornaam worden gekozen. Hierop bestaan twee uitzonderingen:

de voornaam mag 1) niet ongepast zijn of 2) overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen, tenzij dit ook een gebruikelijke voornaam is.

Wij helpen u graag verder

Als u meer wilt weten over voornaamswijzigingen,
neem dan contact met ons op.

Tips & vragen

Voor een voornaamswijziging moet een belangrijke reden bestaan . Belangrijke redenen kunnen zijn:
– adoptie
– betekenis van een Nederlandse voornaam in het buitenland of van een buitenlandse voornaam in Nederland
– geslachtswijziging
– gepest worden met voornaam
– religieuze overwegingen
– psychische hinder van de voornaam
– toevoegen van een naam om de nauwe band met een persoon te versterken, bijvoorbeeld met een ouder, grootouder of goede vriend(in)
– verschrijving of fout bij de geboorteaangifte

  • Een authentiek afschrift van de geboorteakte (gedateerd, gewaarmerkt en niet ouder dan drie maanden). Deze kunt u opvragen (via DigiD) bij de gemeente waar u bent geboren.
  • Eventuele bewijsstukken ter onderbouwing van uw verzoek.
  • Als het verzoek betrekking heeft op een minderjarige en het verzoek is ingediend door één ouder: een verklaring van de andere ouder (met gezag) dat deze met het verzoek instemt, dan wel een opgave van redenen voor het ontbreken van deze verklaring.

De kosten zijn afhankelijk van de aard van het verzoek. Daarom verzoeken wij u het intakeformulier in te vullen. Aan de hand van die informatie, zal u een passend voorstel ontvangen.

Dit verschilt per rechtbank, maar als richtlijn kunt u aanhouden dat een voornaamswijziging enkele maanden in beslag neemt. Na honorering van het verzoek moet u (bijzondere omstandigheden daargelaten) altijd 3 maanden wachten voordat de wijziging daadwerkelijk wordt doorgevoerd in de registers van de Burgerlijke Stand. Dit in verband met de wettelijke hoger beroepstermijn van drie maanden.

U kunt altijd contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies over uw voornaamswijziging of die van uw minderjarige kind(eren). Indien u ons contactformulier invult, zult u worden teruggebeld door één van onze medewerkers. U kunt ons ook zelf tijdens kantoortijden bellen op 070 – 365 34 69.

Contactformulier

Vul alstublieft de volgende gegevens in:

Contactinformatie